Skab en bæredygtig boligforening – Gør det nemt for beboerne at holde pladsen ren

Som boligforening følger der mange vigtige opgaver, for at det hele hænger sammen. Det man kan glemme er, at der også følger meget ansvar med. En boligforening sætter spillereglerne for deres egendomme og beboerne, og man har på den måde mulighed for at gøre en forskel. Der er særligt stor fokus på klima og miljø! Lejlighedskomplekser har større mulighed for at gøre en forskel på denne front, end man måske lige går og tror.

Hvad er en boligforening?

En boligforening er en virksomhed, som er oprettet med det formål at opføre og administrere boliger. Boligerne opføres i selvstændige bebyggelser eller afdelinger. Hver afdeling udgør en selvstændig juridisk og økonomisk enhed.

En selvstændig enhed betyder, at hver afdeling har sit eget regnskab og dermed sin egen økonomi. Der er ikke økonomiske mellemværender afdelingerne imellem. Overskud eller underskud i en afdeling kan ikke påvirke andre afdelingers økonomi. Alle afdelingerne udgør sammenlagt foreningen, og afdelingerne vælger foreningens bestyrelse, som varetager de overordnede opgaver, fælles retningslinjer m.v. Den her artikel tager særligt udgangspunkt i de organisatoriske forhold.

Boligforeningens opgaver og ansvar

I mange foreninger har beboerne et medansvar i at holde boligforeningen til et godt sted at være. Der er mange forskellige regler, alt efter foreningen, kommunen og det omkringliggende miljø. Odense er den af landets mange kommuner, som satser på det grønne. I forhold til boliger, har du valgt at lægge vægt på energirenovering og andre tiltag, der kan bidrage til et grønnere fokus i foreningerne.

For at målet kan lykkedes, kræver det en markant reducering af energi- og ressourceforbrug – og her spiller boligforeningerne en vigtig rolle. Der er mange muligheder for foreningerne og det er vigtigt at inddrage sine beboere i projektet. Hold et bestyrelsesmøde, hvor tankerne bliver rundet med alle. Der er mange bobestyrer opgaver at forholde sig til når man sidder i bestyrelsen

Generalforsamlingen skal være med til at give alle følelsen af, at de kan bidrage med til at gøre en forskel. Alle kan gøre en indsats for, at boligblokkene kommer godt i gang.

Store og små forbedringer

Der er mange gode forslag til grønne løsninger og tiltag, som er relevante for boligforeninger. Det helt centrale fokusområde er energirenoveringen, som gælder alle bygningstyper. I Danmark står bygninger for ca. 70% af det totale energiforbrug. Mange ældre huse er ikke særlig energieffektive, og der er et stort potentiale for at spare på regningen og samtidig udlede mindre CO2.

Helt simple ting, som også ligger i de fleste normale regler for de fleste foreninger, er at holde pladsen ren og pæn. Det er vigtigt alle bidrager til at holde gården og de tilhørende arealer renlige og præsentable. De fleste rygere er tvunget til at gå udenfor, da det ikke er tilladt at ryge indenfor i lejlighederne. Det ville derfor være en god investering for boligforeninger at investere i udendørs askebægre. Der smides flere millioner skod i Danmark på gader, veje og i naturen. Hele 85% af henkastet affald er typisk cigaretskodder. Der er flere mindre, forholdsvis simple tiltag man kan gøre, for at gøre det overskueligt og nemt for beboerne, at holde orden.

Energioptimering af fjernvarmeanlæg, gode energivaner eller energirenovering er nogle af de initiativer, der virkelig kan gøre en forskel på klimafronten. Der slipper meget varme ud fra ældre huse, der ikke er isoleret ordentligt og moderne hjem bruger meget strøm, konstant. Yderligere er der mange ressourcer at spare ved at bruge mindre vand. Vores private vandforbrug har derfor stor betydning for bevarelsen af det rene drikkevand og byens vandressourcer. Samtidig er der mange penge at spare, hvis vi bliver bedre til at bruge vandet med omhu.