Foto: S'vineriet.

GUIDE: Har du en tendens til at gå de samme steder hen, når du skal ud og spise? Her får du seks bud på skarpe spisesteder, som er værd at prøve af.

Kulturel fællesspisning
Odeon Social, Odeons Kvarter 1, 5000 Odense C

Hvis “Hvad skal jeg spise i aften?” er et spørgsmål, du ofte stiller dig selv, så skal du måske prøve en omgang fællesspisning. Her slipper du for at tage stilling samtidig med, at du hygger dig med andre. Alle ugens dage klokken 18 lægger Odeon Social i byens nye musik-, teater- og konferencehus Odeon lokaler til spisning i fællesskab, så mød op før klokken 18, tag plads ved et langbord, og forsyn dig med vellavet mad, der serveres på fade og deles efter princippet om høflig selvbetjening. Prisen er sympatiske 85 kroner, og har du børn i alderen op til 10, kan de spise med for bare 55. Du kan kun bestille bord, hvis I er et selskab på 8 personer eller flere – ellers kan du bare dukke op, hvorefter det flinke personale sørger for, at du får en plads og kan nyde bordets glæder i hyggeligt selskab. Har du god tid, anbefaler vi, at du kommer allerede om eftermiddagen og tager et slag bordtennis, nyder en kop kaffe eller deltager i en af de mange sociale arrangementer, der ofte foregår i caféen.

Kongelig middag i grønne omgivelser
Restaurant Kongens Have, Jernbanegade 21, 5000 Odense

Mere centralt bliver det næppe end restauranten på Odense Teater, som har hjemme lige ved den grønne oase Kongens Have. Restaurant Kongens Have er opkaldt efter parken og rummer i stueetagen en café med udsigt mod haven og Jernbanegade, mens førstesalen byder på 36 spisepladser og kig til det åbne køkken, som fremtryller lækker, franskinspireret mad. Bon appétit! Skal du i teatret, kan du sætte tænderne i en særligt tilpasset og afstemt teatermenu med for eksempel to retter for 275 kroner eller to retter samt kaffe og sødt for 315. Så er der vist lagt en god bund til aftenens kulturelle indslag! Har du ingen deadline, anbefaler vi, at du prøver kræfter med stedets “Kongemiddag” med tre eller fem retter. Begge er inklusive bobler og snacks og står til henholdsvis 395 og 465 kroner. Ja tak, siger vi bare – og vi tør godt love, at udsigten uanset menu tilføjer en ekstra smuk dimension til måltidet! Har du tid, så glem ikke at slutte aftenen af med en gåtur i den smukke Kongens Have.

En aften på kroen
Sortebro Kro, Sejerskovvej 20, 5260 Odense S

Spørger du brugerne af anmeldersitet TripAdvisor, er der ingen tvivl: Sortebro Kro er én af Odenses bedste restauranter! Aftenkortet byder på få a la carte-muligheder, men til gengæld en række menuer i flere prisklasser. Prøv for eksempel stedets skiftende “Månedsmenu” med snacks og seks serveringer for 595 kroner eller den såkaldte “Signaturmenu” med snacks og 10 serveringer for 1000 kroner. Lige nu bliver du blandt andet præsenteret for lune østers, råstegt hummer, due, lammeskank og ostebræt – mums, siger vi! Skal den have hele armen, kan du gå all in med en “Signaturmenu alt inklusive” til 2300 kroner, der udover maden byder på champagne, vinmenu, mineralvand, kaffe og petitfour. Sortebro Kro har desuden frokoståbent mellem klokken 12 og 15, hvor du kan sætte tænderne i diverse retter som smørristede rødspættefileter, tatar eller pariserbøf. Er du og din ledsager til fisk, anbefaler vi dog “Sildetruget” med grøntsagssild, kryddersild, røget sild og stegte sild for 258 kroner per person. Velbekomme!

Delemad og vin
S’vineriet, Klaregade 34-36, 5000 Odense C

Hvem har nogensinde taget skade af at sætte sig ned med et godt glas og lade lidt lækkert komme i en lind strøm? Sådan spørger vinapoteket S’vineriet, der ligger næsten i gadeplan på Klaregade – og kan du svare ”Ingen” til spørgsmålet, er stedet nok lige noget for dig! S’vineriet er som udgangspunkt en vinbar, men der er også gode muligheder for at få stillet sulten med blandt andet røget fisk, terriner, pølser, pateer og oste fra stedets såkaldte Ma’Kort. Hvad siger du for eksempel til en omgang “Det Fulde Foderbræt” med vagtelterrine med syltede rødløg, syltede vagtelæg, røget fisk, charcuterie, kvædekompot, sennep, syltet grønt, pesto og oliven? For 448 kroner får du mad nok til fire munde, og er det lige voldsomt nok, fås brættet også i en delevenlig tomandsversion til lidt under halv pris. Er du alene ude, kan de fleste elementer købes som snacks til skarpe priser, og graver du dybt nok i muldvarpelæderet, er en gang ristet rugbrød med kaviar svær at sige nej til. Det hele skyller du naturligvis ned med masser af vin. Skål, og velbekomme!

Japansk køkken på Kongensgade
Goma, Kongensgade 66-68, 5000 Odense C

Er du i humør til en aften af mere asiatisk karakter, er Goma the place to be! Restauranten på Kongensgade er inspireret af det japanske køkken Kaiseki Style, der ifølge Goma selv byder på “små vellavede og velsmagende retter.” Her kan du blandt andet nyde en omgang snacks, sushi eller retter som saltet torsk, bagte svampe eller blæksprutte. Vil du prøve kræfter med en menu, serverer Goma for eksempel “Go” til 295 kroner, der består af edamame-bønner med spicy misodressing samt tre retter og seks stykker sushi “Omakase” – altså efter kokkens valg. Er der noget at fejre – eller er pengepungen bare tung – kan du prøve “Yüshoku” til 595 kroner med østers i to variationer, en omgang wagyo, vagtelæggeblomme, wasabi og dashi samt fem retter, fire stykker sushi og dessert, alt sammen efter kokkens valg. Gå desuden ikke glip af restaurantens fine cocktailkort, der blandt andet byder på flere forskellige cocktails med gin.

Folkefest på Boulevarden
Boulevardkroen, Søndre Blvd. 144, 5000 Odense C

Følger du Åstien, kan du af bagveje gå hele vejen ud til den gamle kro, der ligger lige ved Odense Zoo og Odense Åfart. Boulevardkroens historie går tilbage til 1891, og du må ikke snyde dig selv for en tur forbi den ærkefolkelige bæverding med de brune bjælkelofter og mørke borde. Her serveres danske klassikere uden dikkedarer, og stemningen er folkelig og cool på røvballemanér. På aftenkortet er der evergreens som rejecocktail, tarteletter og Wienerschnitzel med ærter og brasede kartofler, mens du til frokost kan sætte tænderne i blandt andet stjerneskud og lun leverpostej med champignon og bacon. Det kan virke kitsch, men det holder altså hele vejen, hvis du spørger os. Hver mandag byder Boulevardkroen desuden på biksemad med spejlæg, mens den om torsdagen står på paneret flæsk med persillesovs – begge dele til under en hund. Vil du gå all the way, kan du skylle efter med en iskold pilsner og eventuelt en Cecil uden filter. God fornøjelse!