Foto: Pixabay.

GUIDE: En burger behøver ikke kun at være snasket tømmermandsspise! Her får du 6 bud på burgere, der kan tilfredsstille selv den mest kræsne gourmand.

Eksperimenterende gourmetburgere
Burger Anarchy, Gravene 2, 5000 Odense C

Køkkenet hos Burger Anarchy lever til fulde op til det anarkistiske navn! Foruden den velkendte klassiker med oksekødsbøf kan du nemlig sætte tænderne i spændende varianter som for eksempel en “D’Artagnan” med lam, citron- og sennepsmayonnaise, chili/tomat-relish, spinat og squash fritter – eller hvad med en “Arthur Shelby” med steak, trøffel- og purløgsmayonnaise, madeira- og kirsebær-løgkompot, foie grais og hjertesalat? Dele af menukortet kan serveres glutenfrit, og er du til en burger uden dyr, kan du få en bøf lavet på kikærter, mandler, rødbede og kumquats. Yum! Glem ikke en omgang spicy chicken cheese tops med syltet peberfrugt, skalotteløg og aioli eller de sprøde rodfrugts-chips med pink peber-mayonnaise. Mums! Til dessert frister Burger Anarchy med en belgisk vaffel eller passionsfrugt-cheesecake, og det hele skal naturligvis skylles ned med kolde, dugdrivende øl eller hjemmelavede milkshakes. Skål, og velbekomme!

Burger og cocktails på Flakhaven
MASH, Vestergade 11, 5000 Odense C

Navnet MASH er et akronym for Modern American Steak House, og det er den navnkundige franske topkok Francis Cardenau, der er medstifter af kæden. Der er altså styr på sagerne hos restauranten, hvor Odense-versionen ligger smukt placeret med udsigt til rådhuset på Flakhaven. Stilen på MASH er gennemført med blodrødt læder og mørkt træ, og de hvide stofservietter ligger sirligt foldet med det tunge steakbestik hvilende ovenpå. Betjeningen er diskret høflig, og kvaliteten af råvarerne er fra den øverste hylde. Burgeren er den helt klassiske variant med 200 gram oksekødsbøf, bacon og ost, og med en pris på 185 kroner inklusive sprøde chili-fritter skulle der også være råd til at snuppe en tur i den velassorterede bar – måske til en veltillavet cocktail før eller efter maden? Vi anbefaler, at du lader de kompetente bartendere mikse noget lækkert og overraskende til dig, men er du mindre modig, så snup en af de lokale signaturcocktails, som udvikles og udskiftes løbende i takt med sæsonerne.

Grillbar uden fine fornemmelser
Werners Grill, Nørregade 22, 5000 Odense C

Tænker du fedtet friture og trist halvfabrikat, når du hører ordet grillbar? Så har du nok aldrig besøgt Werners Grill på Nørregade, som er en grillbar med netop fokus på god kvalitet, dyrevelfærd samt hjemmelavede og hjemmesyltede råvarer. Burgeren er noget helt andet end den sædvanlige snaskede grillbar-slags: Du kan sætte tænderne i en variant med confit af andelår, æbler, peanuts, gulerod og chilimayonnaise til 75 kroner eller en mere klassisk udgave med hakkebøf af dansk oksekød, cheddar, syltet agurk og rød dressing til 70 kroner. Ja tak, ja tak og ja tak! Vi anbefaler, at du snupper en portion af de håndskårne fritter til din burger, og tag nu rigeligt med af de fem forskellige dyppelser! Er du ikke til fjerkræ, kan du i stedet mæske dig i moderne gourmetudgaver af både flæskestegssandwich og bøfsandwich – og skal den stå på noget helt andet, kan du få tre tarteletter med høns i asparges for bare 55 kroner. Velbekomme!

Abbedissens himmelske burgere
Café Skt. Gertrud, Jernbanegade 8, 5000 Odense C

Gertruds – som stedet kaldes blandt de indfødte – er opkaldt efter helgeninden Skt. Gertrud, der var en afholdt abbedisse med stor omsorg for de syge, rejsende og fattige. På caféen til hendes ære er der dog ikke megen fattigdom over udvalget – her kan du nemlig tilfredsstille din burgertrang med himmelske burgere af højeste kvalitet! Lokalerne er intime og hyggelige, og selvom menuen er inspireret af den franske brasserie-stil, kan du også sætte tænderne i en ordentlig omgang amerikansk nationalspise. I Gertruds udgave er der 200 gram hakket, fynsk oksekød, syltede agurker, salat, bacon, cheddar, løgkompot og estragon-mayonnaise, som serveres i en sødmælksbolle. Hva’be’har! Med i prisen hører en omgang sprøde fritter – oh, yes! Markér din tilstedeværelse i H. C. Andersens hjemby med en fynsk brygget Ugly Duck Simcoe & Chinook IPA, der vandt prisen som “Årets danske Ølnyhed” i 2012 – og hvis du slet ikke kan få det lokalt nok, så sluk tørsten i en iskold Odense-pilsner på fad fra det nærliggende Albani-bryggeri. Halleluja!

Storbystemning i hjertet af byen
UBN, Asylgade 3, 5000 Odense C

Hos UBN får du storbystemning og gastronomiske oplevelser fordelt på flere etager – lige midt i hjertet af Odense City! Der er omhyggelig fokus på råvarer af høj kvalitet, en madstil med blik ud i den store verden, og burgeren – ja, den er enkel og velsmagende! Hvad siger du for eksempel til en variant med enten oksebøf eller kylling samt cheddar, bacon, salat og syltede rødløg? Husk endelig at gemme plads i maven til den medfølgende omgang pommes frites med estragonmayonnaise! Er du i humør til noget mere snasket, så prøv bøfsandwichen med grillet oksebøf, brun sauce, stegte løg, sennep og rødbede – mere retro bliver det vist ikke! Nyd din burger i cool omgivelser indenfor eller på en plads under parasollerne, hvis du skulle være så heldig, at solen titter frem. Vi anbefaler desuden, at du bestiller en af stedets signaturcocktails til maden eller går på opdagelse i det omfangsrige vinkort, der spænder over både franske klassikere og oversøiske slagnumre.

Den amerikanske burgerjoint
Restaurant Bull, Middelfartvej 9E og Albanigade 53, 5000 Odense C

Hvad siger du til flammegrillede bøffer og autentisk diner-stemning fra Guds eget land? Det er, hvad du får hos Restaurant Bull, som serverer smagfulde burgere lavet af de bedste danske råvarer efter amerikansk forbillede. ”Dansk oksekød, frisk salat og frisk betjening” er mottoet, og det har det været siden 2007, hvor forhenværende rørsmed Henning Andersen slog dørene op med ambitioner om at lave mættende burgere af en ordentlig størrelse. Og lad det være sagt med det samme: Bull lever bestemt op til visionen, for her får du gedigne burgere med tyngde og masser af velsmag! Vi anbefaler, at du finder din indre Yankee frem og vælger en “B-Monster-Burger” med to gange 200 gram oksebøf, ristede løg, ost, bacon, mayonnaise og hjemmelavet barbecuedressing. Glem ikke en omgang “B-horns” – snoede fritter med bbq-krydderi – eller B-chili cheese, og går du all in på amerikansk gourmet, så skyller du selvfølgelig efter med en hvinende sød jordbærshake. Yi-ha!