Foto: Pixabay.

GUIDE: Selvom din pengepung ikke nødvendigvis skriger gourmet, kan du stadig spise og drikke som en levemand. Her får du seks bud på budgetvenlige gourmetoplevelser.

Rundbordsmiddag på Kongensgade
mmoks, Kongensgade 65, 5000 Odense C

Hver tirsdag kan du tage til rundbordsmiddag på Kongensgade, når restaurant mmoks inviterer indenfor i stedets hyggelige baglokaler fra klokken 18 til 20. Her kan du sammen med aftenens andre gæster lade dig traktere af rustikke fadserveringer med mindst to varme retter, fire salater samt brød med dip. Yum, yum, yum! Kom alene og lær nye mennesker at kende, eller del madoplevelsen med gode, gamle venner: Your choice! For at undgå madspild anvender mmoks de udskæringer og råvarer, der ikke bruges på den faste menu, og det betyder, at udskæringerne kan være en anelse irregulære i størrelse og form. Det har dog ingen indflydelse på maden, som er af den sædvanlige høje kvalitet, men til en rørende god pris. For 295 kroner får du nemlig al den mad, du kan spise, samt øl, vin og sodavand ad libitum og kaffe eller te. Velbekomme og skål, siger vi bare! Har der sneget sig en sød tand ind i dit gebis, kan du desuden tilkøbe dessert for 75 kroner. Husk, at du skal bestille plads til rundbordsmiddagen på forhånd på mmoks hjemmeside.

Vår skal du spise
Restaurant Vår, Vintapperstræde 10, 5000 Odense C

Hver fredag og lørdag mellem klokken 12 og 14 kan du indtage frokosten i den forholdsvist nyåbnede restaurant Vår i Vintapperstræde. Hos restaurantchef Jacob Burmølle-Jensen – hvis imponerende CV tæller blandt andet de københavnske restauranter Kadeau og Naert – står menuen på nordisk mad med fokus på lokale råvarer og bæredygtighed. Kød og grønt bliver hentet ind fra små gårde på Fyn, der har fokus på økologisk og biodynamisk dyrkning, og den samme kælen for detaljen finder du også på vinkortet. Her er der brugt mange kræfter på at finde spændende vine fra små importører med fokus på naturligt fremstillet vin uden unødvendige tilsætningsstoffer. God stil! Fire retter fordelt på to serveringer koster 295 kroner, og menuen følger sæsonen, så du altid får årstidens mest lækre og friske råvarer. Frokosten er en glimrende måde at prøve kræfter med den nordiske avantgarde, før du kaster dig ud i restaurantens store aftenmenu – som dog også varmt kan anbefales!

Klassisk mandag på Bacchus
Restaurant Bacchus, Vestergade 96B, 5000 Odense C

Er du til traditionel fransk cuisine, så læg vejen forbi restaurant Bacchus en af de kommende mandage. Den første dag i ugen byder spisestedet i Vestergade nemlig på en tre-retters menu, sammensat af køkkenet og den franske kok og ejer Stephane Libourel. Prisen er sølle 225 kroner, og på tallerkenen kan du blandt andet møde franske klassikere som boeuf bourguignon, tarte tatin og løgsuppe eller de mere ukendte varianter som oeuf a la neige eller omelet a la truffle. Graver du dybere i muldvarpelæderet, kan du også prøve kræfter med en ”Mercredei – onsdags-surprise”, hvor du hver onsdag får serveret en fire-retters menu med vin ad libitum. Prisen er 475 kroner, og menuen – ja, den bliver sammensat efter kokkenes humør og inspiration. Vinudvalget består af to til fire rød- og hvidvine nøje udvalgt i samspil med maden, og du og dine medspisere skænker selv til hinanden. Med andre ord: Kurer dine mandags- eller onsdagsblues med en tur på Bacchus – allez!

Brunch under lindetræet
Restaurant Under Lindetræet, Ramsherred 2, Odense C

Et godt godt tip til en SU-venlig gourmetoplevelse: Brunch hos den stemningsfulde Restaurant Lindetræet, blot få skridt fra H. C. Andersens hus. Hver lørdag og søndag mellem klokken 10 og 14 kan du for 250 kroner få en brunch fordelt på fire serveringer, som tager udgangspunkt i fynske råvarer. Lige nu byder første servering på hjemmepresset æblemost, yoghurt med årstidens frugt og ristet havre samt mysli med æbel og mandel, mens anden omgang står på tre slags hjemmebagt brød, tre slags pålæg, tre slags oste, hjemmelavet mælkemarmelade, årstidens syltetøj og æggestand med aspargeskartofler. Mums! Herefter finder du kyllingefrikassé med friske urter på tallerkenen, mens måltidet rundes af med en hjemmebagt hasselnøddetærte. Velbekomme! Vi anbefaler, at du for 35 kroner ekstra forkæler dig selv med kaffe eller te ad libitum, ligesom en afsluttende gåtur i de brostenslagte gader i den smukke og eventyrlige bydel er et must. Og ja – Restaurant Under Lindetræet ligger rent faktisk under et lindetræ!

Fransk mad – skåret ind til benet
Kok & Vin, St. Gråbrødrestræde 19, 5000 Odense C

Kok & Vin er en autentisk bistro, som sandsynligvis ville have været en favorit hos Auguste Escoiffer – det franske køkkens godfather. Passion og traditionelt håndværk samles nemlig her i en kærlighedserklæring til den klassiske velsmag, og bistroen har fokus på stemningsfulde omgivelser og godt humør. Der er tale om en afslappet gourmetoplevelse, skåret ind til benet, for Kok & Vin byder på traditionelle franske retter med respekt for sæsonerne og lokalsamfundets fantastiske råvarer. Vi anbefaler, at du snupper en tre-retters tavlemenu, der udskiftes og opdateres løbende. Og prisen? Ja, den er beskedne 300 kroner. Er du eventyrlysten, kan du med fordel gå på opdagelse i a la carte-kortets mange småretter, heriblandt østers, snegle og kammuslinger. Bon appétit, siger vi bare! Blot et stenkast fra restauranten finder du Odense Teater, og teatergængere kan derfor meget passende få en skræddersyet to-retters teatermenu til 250 kroner hver fredag og lørdag. A très bientôt og vive la France!

Mundgodt og druesaft
Lalou Vinbar, Pogestræde 31, 5000 Odense C

Godt gemt i Pogestræde ligger den osende cool Lalou Vinbar, som er opkaldt efter den legendariske Bourgogne-vinproducent Lalou Bize-Leroy. Ejerne og mændene bag disken, Thomas og Ivan, har gennem mange år rejst og smagt sig gennem Europas vinområder, og undervejs har de samlet en vifte af lækre delikatesser, som du kan nyde godt af i den lille, glødetrådsoplyste vinbar. Sortimentet med ”mundgodt” opdateres løbende, men vi anbefaler, at du bestiller en surdejstoast med trøffelost eller en omgang charcuteri – om ikke andet, så bare for at se den fantastiske pålægsskærer med håndsving i aktion! Vin kan du få på glas til priser mellem 60 og 140 kroner, og er du ekstra tørstig, kan du gå på opdagelse i det omfattende flaskekort. Uanset om du er vinnørd med fuldkommen tjek på druer og terroir eller bare er glad for et dejligt glas vin i godt selskab, kan du få kompetent rådgivning i øjenhøjde og nøje udvalgte vine til præcis dine ønsker. Skål, skal det lyde herfra!