Foto: Burger Anarchy Odense.

GUIDE: Gourmet behøver ikke altid betyde hvide duge og sølvbestik. Her får du seks steder i Odense, der byder på takeaway til den kræsne gourmand.

En bid af Italien
La Piazetta, Vindegade 88, 5000 Odense C

Hos Carlo og Alberto på La Piazetta i Vindegade er der fuld smæk på de italienske gloser – og det med god grund! Her blander gloserne sig nemlig med den aromatiske duft af friskbagte pizzaer i intime lokaler, ligesom de sparsomme hyldemeter bugner af italienske specialiteter. Opskrifterne er originale italienske og i traditionel stil, hvor råvarerne er få og af høj kvalitet. Prøv for eksempel den mundrette pizza al prosciutto cotto tartufato e ciarciofini, en pizza med tomat, italiensk kogt skinke med trøfler, artiskokker, mozzarella og ekstra jomfruolivenolie. Eller, hvis du er mere til pasta, en omgang ravioloni ai funghi porcini: Friske pastapuder fyldt med svampe og serveret med hjemmelavet ragout. Ja tak, siger vi bare! Hvis der er plads til dessert, behøver du ikke gå længere end til nabo-isbutikken Il Gusto, der de seneste to år har vundet prisen “Best of Odense” i kategorien ”Den søde tand.” Her finder du et overdådigt udvalg af hjemmelavet gelato – mamma mia og velbekomme!

Asiatisk fusionskøkken i japansk kaiseki-style
Goma, Kongensgade 66-68, 5000 Odense C

På Goma i Kongensgade får du snorlige sushi og japanske småretter efter kaiseki-traditionen, hvor en menu bliver sammensat af mange små retter i tapas-størrelser: For eksempel sushi, foie gras eller blæksprutte. Og der er altså garanti for takeaway i gourmetklassen hos den japanske restaurant, der indtager en plads i top 3 blandt alle byens restauranter på anmeldelsessitet TripAdvisor. Så sejt! Her fusioneres eksotiske ingredienser mesterligt med nordiske ditto, og bestiller du hjemmefra, kan du passende komme i god tid og nyde en vellavet cocktail fra det omfattende cocktailkort. Som en sand gourmetelsker bør du heller ikke snyde dig selv for en gang østers i to variationer til at stimulere appetitten, inden du slæber din takeaway med hjem. Har du en sød tand, serveres der desuden desserter med for eksempel kokos- og citronggræssorbet eller en iscreme på hvid sesam til sympatiske 99 kroner.

Anarkistiske gourmetburgere
Burger Anarchy, Gravene 2, 5000 Odense C

Hos Burger Anarchy har de ambitioner om at gøre op med alt det, du kender til konceptet ”burgerrestaurant,” og her bliver du budt på gourmetburgere, der kan tilfredsstille mere end din søndagstrang. Med burgernavne som “Nacho Libre,” “Arthur Shelby” og “Lagertha” samt en ingrediensliste, der tæller blandt andet foie gras, madeira- og kirsebær-løgkompot samt lyssej, er du heller ikke i tvivl om, at det her bliver en anderledes burgeroplevelse! Burger Anarchy er dog ikke ren anarki, for stedet mestrer også den klassiske burger, og priserne mellem 100 og 150 kroner skræmmer de færreste væk. Og nå ja – ingen burger uden fritter, så dem serverer burgerrestauranten selvfølgelig som enten chunky, skinny eller i en variation med søde kartofler. Dertil kommer masser af hjemmelavet dip i mange versioner, ligesom vi anbefaler, at du skyller det hele ned med en iskold milkshake. Ja tak!

Flade til frokost
Den Gamle Kro, Overgade 23, 5000 Odense C

Hos Den Gamle Kro i byens gamle kvarter nær H. C. Andersens barndomshjem kan du hver dag mellem klokken 10 og 17 få et par flade håndmadder. Her er der ikke tale om øretæver, men i stedet klassisk, dansk smørrebrød to go – og der er vel at mærke intet fladt over smagene! Du kan enten telefonere din bestilling ind eller vente i de sjælfulde omgivelser i den gamle kro, mens dit smørrebrød bliver smurt. Køkkenchef Tina Møhring Madsen med en baggrund hos det eksklusive Hotel Hesselet bliver kaldt for den fynske smørrebrødsdronning, og hos hende er du altså i kyndige hænder! Vi anbefaler et stykke med roastbeef, sprøde løgringe, hjemmerørt remoulade, peberrod og agurkesalat til 45 kroner, men du kan også gå luksusvejen og bestille et stykke med røget ål, hjemmelavet røræg og purløg til 75. Det er street food old school-style, og med priser mellem 40 og 80 kroner er stedet så afgjort konkurrencedygtigt sammenlignet med mere moderne alternativer.

Vietnamesisk streetfood som mor lavede det
Me – Mother’s Street Food, Vestergade 1, 5000 Odense C

Det er vietnamesisk, autentisk streetfood, der er på menuen hos Mẹ, som meget passende er det vietnamesiske ord for ”mor.” Her kan du komme på en smagfuld rejse til Vietnam med stedets friske råvarer, aromatiske krydderurter, syltede grøntsager og pikante saucer til marineret kød – og så endda lige midt i hjertet af Odense! Hvad siger du for eksempel til en bánh mì, den vietnamesiske sandwich, der kombinerer sprød fransk baguette med eksempelvis barbecuemarineret svinekød, koriander, syltede grøntsager og frisk chili? Eller måske en fyldig og intens pho, den traditionelle nudelsuppe, som Mẹ lader simre i mindst otte timer, og som bliver serveret med masser af friske grøntsager, hjemmelavede kødboller og tyndskåret oksefilet? Priserne starter ved sympatiske 60 kroner for en sandwich og 95 kroner for en omgang pho, og titter solen frem – ja, så anbefaler vi, at du slukker tørsten med en frisk og farverig slow juice eller en nuóc chanh: En vietnamesisk lemonade af friskpresset citron, mynte og lime.

Hjertevarm slowfood hos Stephen
Soup Stone, Store Gråbrødrestræde 11, 5000 Odense C

Hos Soup Stone serverer de slowfood, og ambitionen er at tilbyde sunde og smagfulde bud på hverdags-takeaway, uden at der bliver gået på kompromis med hverken kvaliteten eller kogetiden. Her kan du bestille supper og andre vinterlige retter, der varmer helt ind i hjertekulen. Vi anbefaler især den kraftfulde gullash med oksekød og masser af paprika eller en slubrende omgang japansk nudelsuppe, ramen. Skal det være mere sommerligt, byder udvalget også på smagfulde alternativer som salat eller sandwich. Selvom Soup Stone først kom til byen i slutningen af 2015, er det allerede blevet lidt af en publikumsfavorit. Her er mange af stamgæsterne på fornavn med den britiske indehaver, Stephen, og får gerne en sludder om løst og fast, når de henter deres takeaway. Alle priser ligger mellem 45 og 90 kroner, og du kan kombinere flere retter til en samlet menu alt efter, hvor sulten du er. Velbekomme!