Hurtigt vægttab: Er det muligt at tabe sig effektivt og sikkert?

Sponsoreret indhold

Andelen af danskere, der er svært overvægtige, er steget dramatisk i løbet af de sidste to årtier. Ny forskning, der blev præsenteret på 2021 European Congress on Obesity (støttet af World Obesity Federation) i Maastricht (Nederlandene), viser, at fedmeprocenten blandt voksne danskere er tredoblet i løbet af de seneste 34 år, fra 6 % i 1987 til over 18 % i 2021. Desværre fortsætter disse tal med at stige, hvilket medfører en stor efterspørgsel efter kosttilskud og lægemidler til vægttab.

Mange mennesker ønsker at tabe sig hurtigt, men dette kan være skadeligt for helbredet. Er det muligt at slippe af med overskydende kilo hurtigt? Hvilken hastighed af vægttab kan betragtes som acceptabel? Lad os prøve at afsløre det.

Hvor mange kilo er det sikkert at slippe af med om ugen?

Ifølge eksperter anses det for sikkert for de fleste mennesker at tabe omkring 0,5 til 1 kg. Mange sportsfolk kan tage på og tabe sig meget hurtigere, men de er professionnelle, og selv de begår ofte fejl, når de leger med deres vægt.

Hvis en almindelig person taber fedt hurtigere, kan det føre til mange sundhedsproblemer som f.eks:

 • galdesten;
 • tab af muskelmasse;
 • et fald i stofskiftehastigheden;
 • ikke at få nok næringsstoffer som vitaminer og mineraler.

Reduktion af kulhydratindtaget, indtagelse af mere protein og mere søvn er faktisk nødvendige handlinger, som vil fremme en bæredygtig slankekur.

Nedenfor vil du se flere vigtige tips, som vil være nyttige for at tabe sig smart, jævnt og sikkert.

Videnskabeligt underbyggede tips til et sikkert og hurtigt vægttab

1. Øg forbruget af grøntsager og frugt

I stedet for at begrænse din kost og kun spise grød med magert kød, så tænk på forbruget af forskellige produkter, især grøntsager og frugt. De indeholder en masse fibre og vand, hvilket gør dig mæt i løbet af kortere tid. Naturens gaver er også rige på forskellige mineraler og vitaminer, hvilket er vigtigt for den generelle sundhed.

Her er listen over grøntsager og frugter, der betragtes som de mest velegnede under en kaloriebegrænset diæt:

 • æbler;
 • avocadoer;
 • grapefrugter;
 • appelsiner;
 • broccoli;
 • spinat;
 • rosenkål;
 • Squash;
 • agurker;
 • peberfrugter.

WHO anbefaler, at man spiser mindst 400 gram frugt og grøntsager om dagen for at forebygge hjerte-kar-sygdomme og fedme. Bemærk, at kartofler og andre grøntsager med høj stivelse ikke tæller med her.

2. Byg en bedre morgenmad

Morgenmaden er et ret vigtigt måltid, hvor det ville være godt at indtage komplekse kulhydrater. Glem ikke at inkludere en kilde til magert protein, fyldigt fedt og fibre i den.

Så prøv at opbygge en god morgenmad. Spring ikke morgenmaden over, da det kan påvirke dine sulthormoner senere på dagen. Om eftermiddagen kan du blive meget sulten, og det vil være svært at kontrollere, hvor meget og hvad du spiser.

3. Undgå sukkerholdige drikkevarer

Du kan sikkert godt lide cola, især til pizza, ikke sandt? Desværre er sukkerholdige drikkevarer rige på ubrugelige kalorier, og de giver ikke det nødvendige niveau af mæthed.

At undgå sukkerholdige drikkevarer er ofte den enkleste måde at tabe sig hurtigere på, og som en bonus er det godt for forebyggelse af hjertesygdomme og diabetes mellitus.

4. Lav flere fysiske øvelser

For at din vægt kan forblive sund, skal du opretholde en aktiv livsstil. Der findes mange typer fedtforbrændings øvelser, som bruges af atleter, modeller og skuespillere. De fleste almindelige overvægtige mennesker er ikke klar til sådanne belastninger.

Start med gåture og en grundlæggende opvarmning. I de tidlige faser spiller systematisk træning en større rolle end deres intensitet. En fitnessinstruktør kan vælge et træningsprogram, der passer til dig. På den måde undgår du skader og gør øvelserne ikke kun nyttige, men også sjove og interessante.

5. Prøv at spise krydret mad

Undersøgelser viser, at krydret mad som f.eks. chilipeber kan øge dit stofskifte og kontrollere din appetit.

Bemærk, at krydret mad ikke er for alle. Hvis du f.eks. lider af mavesår eller gastritis, bør du undgå dem eller begrænse deres forbrug. Kontakt din læge for at få mere at vide.

6. Gå tidligere i seng

Dårlig søvnkvalitet fører til stofskifteforstyrrelser. Som følge heraf påvirker det fordøjelsen negativt og kan føre til vægtøgning. Det er meget vigtigt at sove om natten. I løbet af de ekstra timers vågenhed kan en persons appetit stige, hvilket resulterer i sen snacking. Omkring kl. 21 begynder de fysiologiske processer at blive langsommere, så den modtagne energi ikke bliver brugt op og kan omdannes til fedtreserver.

Desuden giver en tilstrækkelig lang og god søvn styrke til hele dagen. På denne måde vil du være i stand til at motionere mere entusiastisk og føre en aktiv livsstil.

7. Prøv at logge alt, hvad du spiser

Forskning har vist, at folk, der logger deres måltidsindtag, har tendens til at tabe sig mere i vægt sammenlignet med dem, der ikke gør det.

Begynd at registrere dine madindtag ved hjælp af en særlig app eller en almindelig notesblok. Hvis du gør det regelmæssigt, bør denne vane ikke tage mere end 15 min. om dagen.

8. Spring ikke dine måltider over

Som i tilfældet med morgenmaden beskrevet ovenfor kan det være skadeligt at springe et af dine planlagte måltider over. Eksperter siger, at dette ikke vil hjælpe dig med at tabe dig hurtigere. Lange perioder uden mad kan påvirke stofskiftet negativt og føre til akut aktivering af appetitten om aftenen.

9. Få medicinsk behandling, hvis du ikke kan tabe dig naturligt

Hvis det ser ud til, at dine kost- og fysiske ændringer ikke er nok til at opnå et tilfredsstillende resultat, kan du søge læge. Dette kan især være nyttigt, hvis du har nogle vægtrelaterede sygdomme som f.eks. forhøjet blodtryk. Der findes mange slankepiller og injektioner på markedet. Injicerbare GLP1-agonister er en af de nyeste og mest lovende. De sælges dog ikke i håndkøb. Saxenda og Wegovy kræver en recept, så kun en læge kan give dig en godkendelse til at bruge disse injektioner.

Konklusioner

Hvis du ikke kan lide din opdaterede livsstil, vil du ikke kunne opnå succes. Hvis processen med at forbrænde fedt er en byrde for dig, der ikke bringer glæde, kan du glemme alt om mål. Hvis du ikke kan lide fitnesscenteret, kan du træne med dine vægte derhjemme. Hvis du ikke kan lide cardio på en motionscykel, kan du prøve noget som flyyoga osv.

For ikke at nævne det faktum, at sund ernæring kan være velsmagende, og der findes tonsvis af opskrifter på lækre madvarer, der er velegnede til en vægttabsrejse. Lav eksperimenter, sæt dig ambitiøse mål, og det vil lykkes for dig!