Foto: Paradis.

GUIDE: Det er sommer og tid til kolde is, men hvor skal du indtage sommerens kølige snacks? Vi giver dig her vores bud på 6 fremragende issteder i Odense.

Italiensk is som Mamma lavede den
Il Gusto, Vindegade 84, 5000 Odense C

Det lille ishus med den spartanske facade springer ikke ligefrem i øjnene i det odenseanske bybillede. Men tag ikke fejl! Il Gusto er et lille stykke af Italien midt i den fynske hovedstad. Her kan du nyde de lækreste cremede, italienske gelati, mens du slentrer ned ad gågaden og kigger på butikker, som var du i Rom eller Milano. Ejeren Stefano Di Gaetano er alvorligt passioneret omkring iskunsten og producerer hver dag frisk is af de bedste råvarer. Han får mælk og fløde fra lokale producenter, importerer nødder direkte fra Italien og bruger kun frisk frugt i sine is. Det er noget, der kan smages. Isene er intet mindre end fantastiske, og ishuset er flere gange blevet nævnt blandt Danmarks bedste i sin kategori. Som om det ikke var nok, har Stefano udviklet både en vegansk og en sukkerfri is lavet på henholdsvis soyamælk og stevia. Du kan selv prøve at smage Il Gustos suveræne italienske is hver mandag til lørdag fra 12-20.

Kendt kvalitetskæde med nye koncepter
Paradis, Mageløs 1, 5000 Odense C

Det er aldrig til at vide, hvornår vi får solen at se om sommeren i Danmark. Derfor er det heldigt, at du kan finde Paradis hele to steder i Odense, så er der ikke langt til hjælpen, når solen titter frem og trangen til is pludselig melder sig. Kæden har i mange år været en sand mastodont på det danske ismarked, og Paradis er med sine hjemmelavede, økologiske is et go-to-sted for alle, der gerne vil have kvalitetsis fra et kendt mærke. De har altid minimum 16 isvarianter i udbud i deres butikker, og i år har de tilmed introduceret en ny serie af veganske is, som er baseret på havremælk fra mærket Oatly. Deres is fås både i bæger, vaffel eller i praktiske to-go-bokse, som du kan fylde op med litervis af is og tage med hjem. Så har du altid kvalitetsis på hånden, når lysten melder sig. Paradis på Mageløs har åbent hver dag fra 12-21, mens isbutikken i Rosengårdscentret har åbenbart fra 11-19 i hverdagen og 10-17 i weekenderne.

Gammeldags vafler fra unge hænder
Bastian’s Vafler, Skovalléen 99, 5250 Odense SV

Ved Skovsøen i Fruens Bøge ligger et ganske særligt ishus. ”Vaffelhuset”, som det kaldes i daglig tale, er vel nok byens mest populære sted at indtage en lækker isvaffel om sommeren. I over 30 år blev ishuset drevet af den folkekære Frits Starup Nielsen, som i starten af året gik på pension og overlod tøjlerne til den 22-årige Sebastian Alnor. Det har dog ikke påvirket kvaliteten, og ishuset serverer stadig solide isvafler. Deres is kommer fra giganten Premier-is, der er trofast leverandør til en stor del af Danmarks samlede ishusbestand, og isen serveres i gavmilde kugler i gode, gammeldags vafler. Sebastian har allerede sat sit eget præg på ishuset og introduceret en ny vaffel til menukortet: ”Skovsø Special”. Den består af tre kugler, chokoladeovertræk, guf, syltetøj og flødebolle og er i den grad en ordentlig mundfuld. Bastian’s Vafler har åbent fra 11-20 hele sommersæsonen, og isbutikken er med den idylliske placering et super hyggeligt sted at indtage sommerens is.

Blød is og knasende flødeboller
Frellsen, Vestergade 9 og 41, 5000 Odense C

Hvis du er mere til softice end kugleis, så kan du med fordel besøge Frellsen. Butikken er måske mest kendt for lækre flødeboller, men de sælger også noget af landets bedste softice. Smeltende blød og cremet is med smag af enten vanilje eller jordbær – eller begge dele, for her må du gerne blande. Til at akkompagnere isen får du valget mellem et væld af forskellige velkendte softice-toppings som chokoladedrys og tivolikrymmel. En børnestørrelse koster 25 kroner en mellem 30 kroner og en stor 35 kroner. Drys eller krymmel koster 3 kroner. Og så kan du jo passende lige snuppe en (eller to) af deres flødeboller med, når du alligevel er der. Vi sladrer ikke! Nogle gange er det simple bare bedst, og is bliver ikke mere simpelt end den klassiske variant med vanilje, som de serverer hos Frellsen. Kæden har to butikker på Vestergade, så hvis der er kø ved den ene butik, hopper du bare over til den anden. Det er da nemt. Begge butikker har i øvrigt åbent hele ugen undtagen søndag.

Mojito og is inspireret af Red Bull
Den Italienske Isbutik, Skt. Knuds Kirkestræde, 5000 Odense C

Med sit spraglede, lyserøde indgangsparti fanger Den Italienske Isbutik opmærksomheden fra enhver, der kommer forbi stedet. Som navnet antyder serverer de italiensk is, der naturligvis er hjemmelavet. Og ikke mindst er der rigeligt af den. Isbutikken har nemlig hele 35 forskellige varianter, og der kommer hele tiden nye til. Ejeren er evigt eksperimenterende, hvilket blandt andet har ført til spændende smagsvarianter som stikkelsbær, mojito og Red Bull. Han har for nylig også introduceret en ny specialitet med navnet Bubble Vaffel, som i øjeblikket kan købes i deres butik i Kerteminde og forventes snart at komme til Odense. Bubble Vaflen består af en særlig vaffel med bobler i, som er fyldt med deres lækre hjemmelavede is, jordbær, KitKat og chokoladesovs. Hvis vejret ikke helt er til is, eller du blot har lyst til noget andet, så laver stedet også en dejlig iceblended coffee. Den Italienske Isbutik har åbent alle dage fra 11-21.

A match made in heaven
Odense Chokoladehus, Nørregade 32, 5000 Odense C

Hos Odense Chokoladehus i Nørregade 32 har de virkelig styr på det med chokoladen. Derfor kan det ikke undre, at de også har valgt at kaste sig over is. For hvad passer bedre sammen end chokolade og is? Stedet laver selv deres is fra bunden med 100 procent naturlige råvarer og frisk frugt. Du kan altid vælge imellem 8-10 forskellige varianter, hvoraf to af dem er frugtsorbetis. Så har butikken også noget for dem, der ikke spiser mælkeprodukter. Den sande perle er dog ikke overraskende chokoladeisen, som de laver i tre varianter med hvid, lys eller mørk chokolade. Vi anbefaler i den grad, at du prøver en eller flere af dem, hvis du er typen, der bare ikke kan få nok af chokolade. Hvis det skal være lidt mere sundt, kan du bestille den fedtfattige variant ”The Icelandic Way”, som er lavet på skyr. Du kan både købe kugler i butikken eller få en boks is med hjem. Odense Chokoladehus har åbent tirsdag til fredag klokken 11-17 og lørdag fra 11-13:30.