Foto: Pixabay.

6 knivskarpe kagesteder i Odense

GUIDE: Kagetrangen er over dig – men hvor går du hen? Her får du seks gode bud på steder, der kan tilfredsstille din søde tand.

Kædebageriet med lokale ambitioner
Lagkagehuset, Vestergade 1, 5000 Odense C

I 2008 skabte Ole Kristoffersen og Steen Skallebæk i fællesskab Lagkagehuset, og siden da har bagerkæden haft vokseværk. Først i 2013 blev dørene slået op til den første butik i Odense – lige for enden af Vestergade – men åbningen har i den grad været værd at vente på. Selvom der er tale om en landsdækkende kæde, har Lagkagehuset nemlig ambitioner om at være den lokale bager, og derfor kan du i sortimentet finde signaturprodukter såsom svampede brownies, sprøde croissanter og smørtunge scones foruden lokalt efterspurgte brød og kager. Her får du smagsintense og delikat koncentrerede kreationer efter devisen ”lidt, men godt,” og det holder altså bare! Tag dit køb med dig videre ud i verden, eller pust ud med en kop kaffe og din syndige fristelse i Lagkagehusets café, inden shoppingturen genoptages i gågaden. I sommersæsonen anbefaler vi, at du forkæler dig selv og dine nærmeste med en postkasserød jordbærtærte – vores tænder løber i hvert fald i vand bare ved tanken! Husk, at du også kan besøge Lagkagehuset på Dalumvej og Mågebakken.

Den hippe
Brød, Kongensgade 38 og Vestergade 75, 5000 Odense C

På både Kongensgade og Vestergade finder du brødbutikken Brød, der kalder sig selv for ”et dansk brød-studio”. Her er kaffen håndristet i stedets åbne risteri, og de hipt indrettede lokaler har en nede på jorden-coolness og byder blandt andet på masser af bæredygtigt træ fra eget snedkeri. Bliv ikke overrasket, hvis du spotter et fuldskæg og en skovmandsskjorte her! Hos Brød får du delikat bagværk af den slags, som gør dig afhængig og i den grad er alle kalorierne værd. Hvad siger du for eksempel til en smørbagt kanelsnegl med hvid glasur, en af de friske og syrlige citrondrømme, eller en omgang af den fynske bagerstolthed, brunsvigeren? Hos Brød får du den serveret i form af en brunsvigersnegl, der scorede en flot tredjeplads i Fyens.dks jagt på Fyns bedste brunsviger sidste år. Brødet hos Brød er – naturligvis – et kapitel for sig, så vi anbefaler, at du snupper et lækkert surdejsbagt rugbrød med hjem til de næste dages frokost. Velbekomme!

Biodynamisk bagerhåndværk
Det Gode Brød, Nørregade 35, 5000 Odense C

Hos bageriet Det Gode Brød i Odenses gastronomiske hovedåre er stemningen hjemlig og ualmindeligt velduftende. Her kan du få brød, boller og kager af økologiske og biodynamiske råvarer, og der bliver altså kun bagt med mel, som er malet på stenkværn. Hva’be’har! Alt håndformes med nærvær og glæde, og vi kan næsten ikke komme længere væk fra kedelig metervare og massevareproduktion, end når bageriets almindelige husholdningsovne er i fuld gang i det lille lokale. Dét er bagværk med principper, siger vi bare! Her får du ikke moderne teknikker og sirligt udsmykkede konditorblikfang, men derimod klassisk håndværk, hvor passionen og den kompromisløse tilgang til produktet kan smages i hver enkelt bid. Vær med i hulen, og spis en af stedets lækre kanelsnegle, der dog gudskelov smager alt andet end slimet: Snarere så englene synger!

Kronen på bagværket
Wendorff, Asylgade 16, 5000 Odense C

Hos håndværksbageren Wendorff er det de stolte bagerdyder, der bliver holdt i hævd! Ud fra devisen “Kun med det bedste får man det bedste” serverer stedet nemlig bagværk lavet på råvarer af højeste kvalitet og med smage, der pirrer sanserne. Uanset om du er til tunge træstammer eller lette og luftige teboller med tandssmør, går du altså ikke forgæves i butikken i knudepunktet mellem Asylgade og Nørregade. Bortset fra kalorieregnskabet kan du indtage Wendorffs kager med god samvittighed, for her er fokus på lokale råvarer med mindst mulig transport, så CO2-regnskabet ikke bliver belastet unødigt. Og når de lokale leverandører samtidig tæller økomølleriet Kragegaarden, principlandbruget Steensgaard, lokale fynske biavlere og fynske frugt- og bæravlere i sæson, så er et besøg hos Wendorff altså en ren win win-situation! Husk: Du kan også besøge Wendorff på Hjallesevej i Odense.

Kaffebaren helt ude i skoven
Velodrom Kaffebar, Fruens Bøge Skov 4, Odense SV

I den gamle stationsbygning i Fruens Bøge finder du en sand perle af en kaffebar. Blandt de tårnende fynske bøgetræer ligger nemlig Velodrom, hvis gamle lokaler er indrettet med retroguld, mørk teaktræ og respekt for stedets oprindelige funktion. Det er dog ikke den gode historie og indretningen alene, der gør turen i skoven det hele værd – det er i stedet det teknisk veludførte og smagfulde wienerbrød! Mums, mums mums, siger vi bare! Er du ikke til tørkage, så sæt i stedet kagegaflen i en af de indbydende flødeskumskager, mens du sipper til kaffen fra den lirede Faema-espressomaskine. Et besøg på Velodrom Kaffebar er helt klart cykelturen værd – og apropros cykler: Velodrom betyder cykelbane og er dermed en elegant reference til både Odenses stolte cykelhistorie og en af byens forvarede helte, den seksdobbelte banecyklings-verdensmester, Thorvald Ellegaard – som da også lægger navn til byens cykelarena.

Konditorkager i Brandts Passage
Konditoriet Kagedåsen, Brandts Passage 31D, 5000 Odense C

Hos det lille konditori Kagedåsen i Brandts Passage er der fokus på de gode råvarer og gamle dyder. Kagemontrens indbydende udvalg bugner af for eksempel lækre tærter og cheesecakes, snurrige cucpcakes og lagkager med så satte mousser og kvinskarpe kanter, at selv konditordronning Mette Blomsterberg må nikke anerkendende. Det hele er hjemmelavet og råvarerne er der absolut intet i vejen med – der er ingen kedelig halvfabrikata her! Har du svært ved at vælge, hvilken kage der skal ende i din mave, så anbefaler vi, at du simpelthen begynder fra en ende af – for som de siger i konditoriet: “Der er en kage til enhver lejlighed. Og der er altid en lejlighed til at spise kage!”. Når dit blodsukker skal ned på jorden igen efter en omgang af de søde sager, kan du blandt blondegardiner og hvide duge nyde en friskmalet og friskbrygget kop kaffe eller en kop af konditorens egen teblanding.