Foto: Wolt / Café kosmos.

GUIDE: Vegetariske og veganske restauranter vinder i disse år frem på landkortet i Odense og resten af landet. Vi giver dig her 6 gode bud på vegetarvenlige spisesteder, som er værd at prøve af, hvis du også er til et måltid uden kød.

Brunch i byen uden æg og bacon
Café Venchi, Vestergade 83, 5000 Odense C

Hos Café Venchi i Vestergade får du den klassiske café-oplevelse, bare uden kød! Og faktisk også uden ægge- og mælkeprodukter, da caféen tilmed er vegansk. Venchi byder blandt andet på den veganske brunch, Venchis Speciale, med fake-æg, baconerstatningen lækon, tofupølser, ristede champignon, grillet tomat, no-tuna, frisk frugt og grønt samt soyayoghurt med granola. Hele herligheden får du for 109 kroner – ikke så dårligt, hva’? Kommer du senere på dagen, byder Venchi også på andre velkendte caféretter i vegansk udgave. Prøv caféens Venchi Sub, en sandwich med grøntsagsboller, tomatsovs, aioli, basilikum og frisk grønt til 89 kroner med tilkøb af håndskårne fritter for blot 15 kroner, eller en omgang nachos med vegansk ost, jalapenos, oliven, tomat, hjemmelavet creme fraiche, salsa og guacamole til 109 kroner. Stedet er for alle, og vi anbefaler virkelig, at du giver caféens kødløse – men ikke tandløse – menu en chance.

Mexicansk med mening
Tortilla Flats, Frederiksgade 38, 5000 Odense C

Hvad siger du til sund mexicansk mad, der ikke tærer for meget på pengepungen? Det er lige præcis, hvad du kan få hos Tortilla Flats i Frederiksgade! Stedet har et stort udvalg af vegetariske retter, som samtidig er utroligt rimeligt prissat, lige som i øvrigt resten af menuen. Du kan nyde en Burrito Vegetar med pintobønner, ost, grøntsager, chilisauce, creme fraiche og salat for 137 kroner. Til samme pris kan du også få en Enchilada de Queso, som er en majstortilla fyldt med ost, bønner, løg og chilisauce, serveret med creme fraiche og salat. Er det alligevel ikke helt billigt nok, kan du for blot 117 kroner få en omgang Huevos Rancheros bestående af to spejlæg serveret på en sprød majstortilla med frisk salsa, ris og salat. De fleste retter hos Tortilla Flats kan også fås vegansk, hvis du beder om at få dem uden ost. Hiv din aflagte sombrero frem fra gemmerne og kig forbi den mexicanske oase!

Kikærter i nye klæder
FalafelMate i Storms Pakhus, Seebladsgade 21, 5000 Odense C

Kikærter er en sand klassiker inden for vegetarisk madlavning og nok allerbedst kendt fra det allestedsnærværende arabiske makkerpar falafel og hummus. Hos FalafelMate i Storms Pakhus på havnen er de også begejstrede for kikærter. Her har de imidlertid taget den kendte falafel et skridt videre og tilført et lokalt twist med økologiske, fynske råvarer. Stedet serverer en vegetarisk platte bestående tre forskellige slags falafler, henholdsvis med rødbede/ingefær, gulerod/chili og persille/løg samt forskellige dips og salater, der varierer efter årstiden. Ved siden af får du bulgur og en smule fladbrød til at dyppe med. En omgang koster 79 kroner, og det er et sandt røverkøb for alt den velsmag. Synes du ikke helt at tre falafler er nok, kan du tilkøbe ekstra for ni kroner. FalafelMate ligger en smule skjult i en af de fjerne afkroge i pakhuset, men er bestemt værd at opsøge.

Vegetarisk comfort food
Soup Stone Café, Store Gråbrødrestræde 11, 5000 Odense C

Soup Stone Café i Store Gråbrødrestræde serverer varm og velsmagende comfort food, som især er kærkommen i de kolde vintermåneder. Caféens menukort består hovedsageligt af supper og gryderetter, og en stor del af dem er sågar vegetariske. Du kan blandt andet få den vegetariske klassiker dahl, som er en indisk linsesuppe smækfyldt med varme krydderier som ingefær, hvidløg, chili og spidskommen, eller en god, gammeldags kartoffelporresuppe, som her er helt vegansk, hvis blot du bestiller den uden bacon! Hvis din appetit er lidt større, kan du stille sulten med caféens berømte grøntsagscurry, som består af kartofler, søde kartofler, gulerød, ærter og rødløg i en intens karrysovs, serveret med bulgur. Alle retterne kan bestilles i størrelserne lille, mellem og stor til priser mellem 45 og 65 kroner, hvilket vi bestemt synes er rimeligt! Slå et smut forbi, hvis du er til comfort food.

Grønne burgere i Lottrupsgård
Café Kosmos, Lottrupsgård 1, 5000 Odense C

Selvom et måltid er kødfrit, kan det sagtens være rigtig syndigt og snasket. Café Kosmos specialiserer sig i lækre, vegetariske burgere og har et menukort med flere forskellige af slagsen. Caféens Mexi Burger til 99 kroner med hjemmelavet bønnebøf, salat, salsa, syltet chili, avocado og mayo vil uden tvivl sætte gang i dine smagsløg. Er du ikke til krydret mad, kan du i stedet sætte tænderne i en Fikse Burger til 99 kroner, som er Kosmos’ vegetariske version af en fiskeburger, med paneret selleribøf, salat, tomat, syltede rødløg, remoulade og dild. Mums, siger vi bare! Hvis du har svært ved at vælge, kan du købe caféens Mikro Menu til 119 kroner, hvor du får tre mini-udgaver af deres klassiske burgere. Alt hos Kosmos er hjemmelavet og helt fra bunden, og du kan tilkøbe krydrede ovnkartofler til alle burgere for blot 20 kroner. Stedet byder desuden også på wraps og salater, men vi synes klart, at du skal prøve en af caféens burgere!

Inspirerende indisk
Restaurant Paprika, Nørregade 56, 5000 Odense C

Indisk mad har altid været kendt for at være meget vegetarvenlig, og det er også noget, de går op i hos Restaurant Paprika i Nørregade. Her har caféen hele syv deciderede vegetarretter på menuen, hvoraf flere endda er veganske. Den krydrede kikærtegryde Channa Masala er måske den mest velkendte ret på menukortet og bestemt et godt valg, men lad dig endelig ikke begrænse og prøv også gerne nogle af de andre retter på kortet. Eksempelvis Palak Paneer, som består af spinat tilberedt i en mild sovs af kokosmælk og indisk ost, eller Bombay Alloo, en indisk kartoffelret med chili, koriander og spidskommen. Alle de vegetariske retter hos Restaurant Paprika koster 99 kroner. Hvis du ønsker ris til, koster det 20 kroner oveni. Det synes vi er jævnt billigt for et godt måltid! Maden er fuld af karakter takket været de mange krydderier, og i køkkenets er de vegetariske retter tilberedt med stor fantasi, så her er noget for enhver smag.