Foto: Pixabay.

GUIDE: Orker du ikke havregrøden derhjemme? Fortvivl ej – vi giver dig seks skarpe bud på skønne morgenmadssteder her i byen.

Farvestrålende morgenkomplet
Riceteria Odense, Mageløs 1, 5000 Odense

Det er et sandt farvebombardement, der møder øjet, når du træder ind ad døren hos Riceteria – og selv den mest trætte og morgensure kan kun blive i godt humør af den funky og farvestrålende kombinerede butik og café. Maden er simpel, sund og frisk, og menukortet byder blandt andet på skyr med frisk frugtkompot lavet på sæsonens frugter og friskbagte squash- og gulerodsboller med smør samt chocolate spread. Mums! For 45 kroner kan du også vælge den Instagram-venlige glutenfri grød med tre valgfri toppings, herunder kokos, æblemos, mandler, nødder, lakridssukker, frysetørret hindbær, chiafrø, karamel og dagens frugter. Så kan du godt finde din smartphone frem! Med så fair priser bliver der vist også råd til lidt vådt til ganen, så glem ikke et ginger shot, en cortado eller måske en matcha latte til maden. Skal det gå vildt for sig, kan du peppe dagen op med en varm kakao med Cointreau og rom, revet appelsinskal og flødeskum. Godmorgen, blev der sagt!

Morgenmad med god samvittighed
The Food Stall, Vestergade 20, Vintapperstræde 6, Østre Stationsvej 27, 5000 Odense C

The Food Stall holder til intet mindre end tre steder rundt om i byen, så hvis morgenmaden glipper derhjemme, er der gode muligheder for at snuppe lidt med på farten eller tage plads i restauranten og nyde en rolig start på dagen i en gæstfri atmosfære. Udvalget varierer fra restaurant til restaurant, men på Østre Stationsvej kan du for eksempel erstatte den sædvanlige omgang havregrød med en økologisk chiagrød med mandelmælk, hindbærkompot og frugt, ligesom det frister voldsomt med en omgang overnight oats med speltflager, havregryn, enkornsflager, dadler, hyben, brændenælder, nødder, frisk frugt og sirup. Så begynder morgenen altså ikke meget bedre! Du kan også sætte tænderne i laktosefri skyr med frugttopping og mysli, og du bør naturligvis skylle efter med en smoothie med eksempelvis spinat, avocado, banan og appelsinjuice. Skal dagen starte med et skud koffein, så prøv en af de vellavede kaffevarianter, eller bryd vanen med en kernesund matcha latte lavet på havremælk.

Ingen smalle steder
Den Lille Smalle, Vestergade 5 st. tv., 5000 Odense C

For enden af den pulserende Vestergade finder du Den Lille Smalle, som trods navnet bestemt ikke byder på nogen smalle steder! Begynd for eksempel dagen med sommer på skål i form af den populære og ikke mindst Instagram-venlige chia- og smoothie bowl med chiagrød og smoothie toppet med jordbær, banan, mandler og kokos. Er du til brød, kan du sætte kulør på din morgenmad med en rugbrødsmad med dybgrøn avocado, chiafrø, pesto, syltede rødløg og purløg, og skal det være sødt, så prøv Den Lille Smalles bananbrød med espressomascaponecreme og peanut butter-creme. Mums! Kaffevarianter er der nok af, og er du til juice, byder caféen også på et stort udvalg af slagsen: Blandt andet en version på appelsin, grape og lime eller en grøn udgave med agurk, mynte, spinat og æble. Den Lille Smalle har som en ekstra bonus hjemme lige ud for byens smukke rådhus og den brostensbelagte Flakhaven. Kryds endelig over her, og sig godmorgen til Oceania – den kæmpemæssige bronzestatue midt på Flakhaven. God start på dagen!

Multikulturel morgenmad på italiensk manér
Fredo’s Coffee Right, Brandts Passage 31 G, 5000 Odense C

Midt i byens gamle Latinerkvarter ligger en sand multikulturel perle af en kaffebar. På Fredo’s er der fokus på kaffehåndværket, så kaffevariationerne er spændende, og stedets kyndige baristaer tager altid kaffebønnerne fra den italienske kaffegigant Illy under særdeles kærlig behandling. Snup for eksempel en kop koldbrygget kaffe med lidt lækkert bagværk on the side: Måske en bolle med ost og smør, en croissant eller pain au chocolate? Skal der mere til at stille din morgensult, byder Fredo’s også på grillede sandwich med blandt andet parmaskinke, chorizo eller hummus, og er du i det søde hjørne, så prøv en af caféens kager, der leveres af Odense Chokoladehus samt Det Gode Brød. Vi anbefaler den glutenfri Sarah Bernhardt, lemontærten eller måske den glutenfri og veganske “energikugle” – oh, yes! Vil du slukke tørsten i andet end kaffe, er der både smoothies, te, juice og ikke mindst øl, vin og bobler på kortet. Så skal den dag nok starte godt ud!

Social morgenmad for alle
Odeon Social, Odeons Kvarter 1, 5000 Odense C

I det nybyggede musik-, teater- og konferencehus Odeon midt det store byomdannelsesprojekt ligger den fortrinlige café Odeon Social. Her kan du hver formiddag begynde dagen med en bolle med ost eller skinke til 30 kroner, og er du mere yoghurt-typen, så snup sådan en omgang med hjemmelavet granola for sølle 25. Grib også chancen for et tiltrængt vitaminboost med en lækker, fynsk limonade, og skal det være vildt, så prøv en af caféens såkaldte “Freakshakes,” der er milkshakes med topping som eksempelvis Oreos eller hindbærsnitte. Ja tak, siger vi bare! Bliv desuden endelig hængende, når den sidste slurk er drukket: Odeon Social lever nemlig til fulde op til sit navn og har stor fokus på inkluderende sociale arrangementer. Hvad siger du for eksempel til en omgang yoga, quiz eller “fredagslatter”? Har du en studiegruppe, er du også meget velkommen til at hive den med ned på caféen, så I kan supplere lektielæsningen med en omgang morgenmad.

Å-udsigt på Filosoffen
Nelle’s, Kunstbygningen Filosoffen – Filosofgangen 30, Rosenbæk Torv 1A, Overgade 21A, Storms Pakhus – Ejlskovsgade 15, 5000 Odense C

Nelle’s er lidt af en odenseansk succeshistorie, og caféen har lokaler flere steder i byen: Foruden caféerne i Pantheonsgade og Overgade kan du nu også indtage din morgenkaffe i Storms Pakhus eller med udsigt til Odense Å og Munke Moses grønne omgivelser i den bygning, der tidligere husede Kunstbygningen Filosoffen. Navnet er bevaret, men konceptet dufter nu af det velkendte Nelle’s: Fokus på bæredygtig kaffe samt lækker, simpel mad fra lokale leverandører. Uanset om du er morgenmenneske eller syvsover, kan du her begynde dagen med en økologisk bolle med smør og ost til bare 22 kroner eller en drænet yoghurt med mysli, æble, sirup og frisk fugt til 45 kroner. Hva’be’har! Skal det være sødt, kan du få en stor latte og en cookie til 70 kroner, og vil du kickstarte dagen, så snup en friskpresset juice som med Nelle’s egne ord er ”ren frugtkrudt, lige ned i løgneren”. Tør du lade være med at prøve?!