Foto: Café Fleuri.

GUIDE: Brunch er en velkendt weekendforkælelse – men hvor skal du gå hen? Vi giver dig her seks bud på skarpe brunchsteder i Odense.

Luksus i eventyrlige omgivelser
Restaurant Under Lindetræet, Ramsherred 2, 5000 Odense C

Side om side med H. C. Andersens Hus i den gamle bydel står et gammelt lindetræ – og herunder finder du den navnkundige Restaurant Under Lindetræet, som nok er bedst kendt for sit aftenkort i gourmetklassen. Hver weekend kan du dog også indtage en brunchmenu med fire serveringer i de hyggelige rammer. Menuen lægger fra land med friskpresset æblemost og skønne mejeriprodukter, som følges op af tre slags hjemmebagt brød, tre slags pålæg, tre slags oste, hjemmelavet mælkemarmelade og årstidens syltetøj samt æggestand med aspargeskartofler. Oh, yes! Tredje servering byder på kyllingefrikassé med friske urter, og herlighederne rundes af med kage. Det hele til konkurrencedygtige 250 kroner – bum! Kaffe eller te ad libitium koster kun 35 kroner, så snup en ekstra kop kaffe i stedets charmerende gårdhave, hvis vejret er godt. Glem heller ikke at kaste et blik rundt i restauranten, inden du triller videre – trods kun få minutters gang fra gågaden oser interiøret nemlig af 1800-tallet. Hyggeligt!

Nordisk brunch på promenaden
Restaurant Nordatlanten, Nordatlantisk Promenade 1, 5000 Odense C

Midt på Odense Havn ligger Byens Ø, og her finder du Nordatlantisk Hus, der fungerer som bindeled mellem grønlandske, færøske, islandske og danske kultur- og madoplevelser. Her holder Restaurant Nordatlanten til. Restaurantens kendetegn er en fortolkning og nedkogning af de nordiske landes madkultur, direkte på din tallerken, og hver lørdag og søndag fra klokken 10 til 15 kan du få forkælet din gane med lækker buffet og morgenhumør. For 225 kroner får du frit lejde til den bugnende buffet, som indeholder alle de velkendte brunchklassikere – naturligvis inklusive kaffe, te, to slags juice og tre slags bitter, hvoraf den ene er restaurantens egen hjemmelavede udgave. Hva’be’har! Der er højt til loftet, indretningen er rustik med masser af sten og træ, og stemningen er lys og let takket være de kæmpemæssige vinduer med stort lysindfald. Vi anbefaler, at du finder en plads med udsigt til den pulserende havnefront og skyline, som præges af nybyggede højhuse og bytransformation.

Den grønne oase
Café Fleuri, Nørregade 28, 5000 Odense, Denmark

Nørregade er efterhånden blevet en ren oase af smagsoplevelser og spisesteder, og bygningen med nummer 28 er ingen undtagelse. Her finder du den kombinerede delikatesseforretning og café med det blomstrende navn Fleuri, og stedet lever i den grad op til sit navn: Udover alverdens delikatesser bugner den nemlig af smukke planter! Begynd gerne med en omgang økologisk kaffe, varm chokolade eller te i caféens rolige kroge, eller find en plads i den hyggelige gårdhave, hvis vejret er til det – og forkæl så dine smagsløg med en økologisk brunch! Vi anbefaler stedets brunchtallerken med hjemmebagt brød, rødbedeknækbrød, ost, pølse, marmelade, smør, pålægschokolade, yoghurt med bær og mysli samt frisk frugt pyntet med fine, små blomster. Caféen føles som et lille stykke af Paris og er i den grad en grøn oase midt på den pulserende gågade, kun et stenkast fra banegården! Det er ren joie de vivre – den franske måde at nyde livet på!

Klassisk med et moderne twist
Restaurant Næsbyhoved Skov, Kanalvej 52, 5000 Odense C

Rammerne for en skøn brunch er så afgjort til stede på Restaurant Næsbyhoved Skov, der har den mest fantastiske beliggenhed lidt uden for byens centrum ved Odense Fjord og med fynsk bøgeskov i baggrunden. Ved restaurantens store brunchbuffet kan du spise dig mæt i klassiske lækkerier med et moderne twist hver søndag mellem klokken 10 og 13. Foruden klassikere som røræg, bacon og brunchpølser byder bordet blandt andet på koldrøget laksetatar med løg og krydderurter samt små æggekager med grønt og urter. Og til dessert? Ja, da kan du tage en stak pandekager med sirup og lade dig friste af forskellige slags kager. Hvis du ikke har en sød tand, kan du i stedet spise dig gennem udvalget af danske og franske oste, der serveres med syltede abrikoser og nødder. Mums! Det hele kommer med et udvalg af hjemmebagt brød samt kaffe, te og juice ad libitum til bare 195 kroner – fair! Efterfølgende kan du slå mave og strække benene med en tur tilbage til midtbyen over Byens Bro på gåben. God tur!

Den veganske
Café Venchi, Vestergade 83, 5000 Odense C

I hjertet af byens gågade ligger den 100 procent veganske Café Venchi, der desuden har fokus på økologi og bæredygtighed. Her kan du altså nyde din brunch med virkelig god samvittighed! Start dagen med en “Venchis speciale” til 109 kroner, der består af fake-æg, den veganske rispapir-baconerstatning lækon, tofupølser, ristede champignoner, grillet tomat, no-tuna, sæsonens friske frugter og grøntsager samt sojayoghurt med frugt og granola. Hva’be’har! Du kan også sætte tænderne i stedets morgenkomplet til 99 kroner – her får du veg-ost, røget pålæg, no-tuna, marmelade, sæsonens friske frugter og grøntsager samt chiabudding med matcha og sæsonens frugtsauce. Begge dele serveres med brød og smør, og glem ikke en omgang kaffe, te, varm kakao eller friskpresset appelsinjuice on the side! Stedet er for alle – også dem, der ellers ikke lever vegansk – og vi anbefaler virkelig, at du ikke snyder dig selv for en brunchoplevelse uden de sædvanlige bunkevis af bacon og bløde røræg.

Den luksuriøse champagnebrunch
First Hotel Grand, Jernbanegade 18, 5000 Odense C

På det mere end 100-årige smukke First Hotel Grand ved Jernbanegade er der mulighed for en brunchoplevelse helt ud over det sædvanlige. På udvalgte weekenddage mellem klokken 12 og 15 slår hotellet nemlig dørene op til en luksuriøs champagnebrunch, hvor du kan skylle morgenmaden ned med perlende bobler. Ja tak og skål, skal det lyde herfra! Maden kommer i buffet-form, som rummer et stort udvalg af kolde og varme brunchfavoritter og must haves, særligt udvalgte delikatesser samt en stribe skønne kager og desserter. For 345 kroner får du derfor blandt andet adgang til røgede pil selv-rejer, hummersalat, charcuterie, brunchpølser og bacon, creme brulee, hjemmebagt brunsviger, pandekager med sirup, skyr med hjemmelavet mysli, chiagrød samt et glas bobler. Således opløftet af både mad og perlende vin kan du efterfølgende promenere en tur gennem gågaden som en anden jetsetter. God fornøjelse! OBS: Du kan finde datoerne for de kommende champagnebruncher her.