Foto: Pixabay.

GUIDE: Det kan sagtens lade sig gøre at spise lækker brunch, uden at du må nøjes med havregrød resten af måneden. Her får du seks bud på budgetvenlig brunch i Odense.

Brunch og bio
Café Biografen, Amfipladsen 13, 5000 Odense C

Det er ikke kun din eventuelle kærlighed til smalle avantgardefilm, der gør, at du skal svinge forbi Café Biografen. Kigger du ind lørdag og søndag mellem klokken 10 og 14, kan du nemlig gå om bord i en en brunchbuffet, der byder på et stort udvalg af kolde og varme retter og iskold frugtjuice – og for bare 129 kroner kan du altså spise løs, indtil du er propmæt. Så er det bare med at gå igang! Vil du have en lettere start på dagen end en ordentlig omgang brunch, kan du i stedet nyde godt af stedets fine udvalg af mindre retter. Prøv for eksempel en varmrøget laksesalat eller rejer på ristet brød, og husk endelig en kop af den vellavede og velbryggede kaffe. Uanset om du tager din mokka sort som en fransk film noir, eller om du er mere til La Dolce Vita og cappuccino med fløjlsblødt skum, så tag koppen med dig hen til biografens store vinduer ud mod den summende Amfiplads. Så kan du næsten ikke undgå følelsen af at være en fransk femme fatale eller førsteelsker a la Humphrey Bogart! God fornøjelse, skal det lyde herfra!

Demokratisk brunch i passagen
Café Chino, Brandts Passage 6-8, 5000 Odense

Midt i byens latinerkvarter, nærmere bestemt den smalle Brandts Passage, finder du Café Chino, hvor du på demokratisk vis kan sammensætte din egen brunch. For rørende 129 kroner må du vælge fem forskellige ting til din tallerken, og udvalget indebærer blandt andet scrambled eggs af økologiske æg, varmrøgede pølser, hjemmerørt tunsalat, fransk landbrie og hjemmelavet fynsk rygeostsalat. Har du en sød tand, bør du helt klart gå efter en pandekage med sirup, hjemmebagt brownie eller græsk yoghurt med jordbærkompot og honningristede havregryn – valget er dit! Det hele bliver serveret med brød, rugbrød og smør ad libitum, og det gamle fabrikskompleks med den fantastiske beliggenhed er helt klart den perfekte kulisse til en doven formiddag. Hvis vejret tillader det, anbefaler vi, at du sætter dig på terrassen, hvor du kan nyde udsigten til Farvergården: Det changerende gamle farveri, som ofte danner ramme om udendørs koncerter og multikulturelle arrangementer.

Gastropubben i gågaden
Eydes Gastro Pub, Kongensgade 31A, 5000 Odense C

Vil du have folkelig stemning, rustik mad og gode råvarer, så skal du besøge Eydes Gastro Pub for enden af Kongensgade. Den store gastropub kombinerer brunch- og frokostbuffet, så du hver dag mellem klokken 9 og 14.30 kan sætte tænderne i både brunchlækkerier og frokostfristelser. Det kan vi li’! Retterne varierer fra dag til dag, så der er nyt på tapetet, hver gang du kommer forbi – og til sympatiske 139 kroner for voksne og 69 for børn under 12 år, er det i hvert fald ikke pengepungen, der skal afholde dig fra et besøg. Tag plads i en af de mange hyggelige kroge med bløde bænke, eller sid udenfor og betragt den pulserende gågade, mens du mæsker dig i blandt andet bløde røræg og rigelige mængder af salt svin i form af saftige pølser og sprød bacon. Er du til både varme og kolde drikke, anbefaler vi desuden, at du hapser en brunchbuffet inklusive to timers fri sort kaffe, te, varm kakao og juice til 229 kroner. Så er det bare med at drikke løs!

Franske lækkerier
Cafe Skt. Gertrud, Jernbanegade 8, 5000 Odense C

Siger du “oui” og kipper med alpehuen, når tallerkenen byder på franske lækkerier, ja, så er franskinspirerede Café Skt. Gertrud lige noget for dig. Caféen er opkaldt efter den helgenkårne abbedisse Skt. Gertrud, men de fleste odenseanere er på fornavn med stedet, der kaldes Gertruds i daglig tale. På menuen finder du eksempelvis omelette aux jambon et fromage – en omelet med den schweiziske ost gruyere og skinke – eller en tallerken “York,” som består af spejlæg, pølser, bacon, brasede kartofler samt brød og smør. En sådan omgang koster bare 106 kroner, og så skulle der gerne være plads i budgettet til en hjemmelavet vaffel med ahornsirup eller en friskbagt croissant – og måske endda en latte eller den såkaldte caffe parisienne: Grand Marnier, Armagnac, kaffe og fløde. Skål! Vi anbefaler en plads ved vinduet, så du kan nyde det pulserende leben på Ove Sprogøes Plads fra første parket. Herfra kipper vi med Tricoloren og siger bon appétit!

Fru Themsens forførende fristelser
Themsens Café & Fristelser, Overgade 32, 5000 Odense C

Når du træder ind i Themsens Café & Fristelser i Odenses gamle bydel, er det familien Themsen selv, der byder dig velkommen i de hyggelige stuer. God stil! De bedagede bygninger har en charmerende skævhed, men maden? – ja, den er snorlige! For bare 125 kroner disker Themsens personale op med Fru Themsens laksetatar, lun kartoffeltortilla, to oste, dagens brød, smør og marmelade samt drænet yoghurt med bær syltet i hyldeblomst og vanilje, toppet med kanelsirup. Velbekomme, siger vi bare! Kan du klemme mere ned, anbefaler vi, at du tilkøber en eller flere af de mundvands-fremkaldende fristelser som for eksempel svampesuppe med sherry, skaldyrssalat eller vesterhavsost med syltede valnødder. Trænger du til en skarp til morgenmaden, har caféen et fint udvalg af brændevin og snaps. For eksempel er den lokale frugtbrændevin Aqua Vitae Sydfyn lavet på Ingrid Marie-æbler, kirsebær og kvan, og vi forstår godt, hvis du føler dig fristet til at synge ”Vi sejler op ad åen” efter sådan en lille én!

Frøens morgenfristelser
Froggy’s Café, Vestergade 68, 5000 Odense

Froggy’s Café ligger lige på hjørnet, hvor Odenses to gågader samles – du kan næsten ikke overse den, og det bør du heller ikke! Hos én af byens gamle og velkendte mastodonter med mere end 20 år på bagen kan du nemlig lade dig traktere med brunch af den rigtig gode slags. Mellem klokken 9 og 11 er der den hurtige omgang med en enkelt ret, men har du bedre tid, anbefaler vi en brunchtallerken til 119 kroner med brød, smør, marmelade, to slags pålæg, ost, røræg, rørt yoghurt med hjemmelavet nøddemysli, frugt, en pandekage med ahornsirup samt to ekstra tilvalg – for eksempel røget laks, pølser, bacon eller kage. MUMS, siger vi bare! Hver weekend kan du desuden prøve kræfter med en af byens måske største brunchbuffeter med kolde og lune brunchklassikere ad libitum for bare 139 kroner. Og læg så i øvrigt lige mærke til den store, grønne porcelænsfrø på disken hos Froggy’s Café – måske den forvandler sig til en drømmeprins, hvis du stikker den et kys!